Am uitat de principii. Reactii la Andrei Plesu

5 aug.

Mai exista principii in politica? Greu de raspuns, iar, cand un nume greu ca cel al lui Andrei Plesu ar da de inteles ca NU, te apuca ameteala. “Reactii la Alexandru Visinescu”, articolul scris de ilustrul carturar pe blogul sau, mi-a creat aceasta senzatie de netrecut cu vederea. Il stiu pe domnul Plesu ca un exponent de necontestat al societatii civile, o voce puternica in lumea academica si culturala si, de aceea, recunosc, incerc sa invat din scrierile Domniei sale intelesuri si rosturi ale acestei lumi,

De cateva zile o televiziune a reluat un subiect dureros dar lasat uitarii de societatea noastra atat de politizata – ororile inchisorilor comuniste si ale tortionarilor lor.

Trecand peste faptul ca demersul in sine este salutar, nu poti sa nu remarci stilul “pompieristic” care ne caracterizeaza atunci cand avem de tratat un subiect atat de important. Intotdeauna ne apucam de o treaba si-ce sa vezi! o lasam pe altadata pentru ca alte chestiuni “arzatoare la ordinea zilei” ne preseaza. Apoi re-descoperim ce am lasat neterminat si iasi ne apucam sa pritocim situatia. Normal ar fi fost ca acest subiect sa fi fost deja rezolvat dupa aproape 24 de ani de la caderea comunismului (sic!) dar, conform naturii noastre ca natie, am taraganat treaba lasand-o pe mai tarziu.

“Nu e momentul” e un slogan binecunoscut, care ascunde orice, mai ales interese obscure. Tocmai din aceasta cauza, nu poti sa nu fi uimit cand un intelectual de talia domnului Plesu spune “Perplexitatea mea vine însă din altă parte. Vişinescu a devenit, prompt, o sculă electorală. Bestialitatea lui nu e interesantă în sine, iar problema pedepsei se reduce, în fond, la o belicoasă coreografie politică. ”Cazul” Vişinescu” e folosit ca ingredient picant într-un ghiveci polemic”. Adica, domnule Plesu, perplexitatea dumneavoastra nu poate veni si din faptul ca “acest biet batranel”, dupa cum il caracterizati, a ramas atatia ani nederanjat de nimeni, nepedepsit pentru atrocitatile pe care le-a comis? Ma asteptam sa va ridicati deasupra oricaror intelesuri politicianiste de moment si sa aparati, principial, o regula de drept si de bun-simt: nicio fapta rea nu trebuie sa ramana nepedepsita!

Nu vi e pare, domnule Plesu, ca de la o vreme incoace am inceput sa judecam faptele trecand peste principii?

Dumneavoastra legati acest demers de televiziune de interesele unui grup media fata de o situatie politica si economica. Bun, pana la un moment! Cred ca acest punct de vedere ar fi trebuit sa fie mai degraba agatat ca un post-scriptum la o analiza principiala corecta. M-as fi asteptat ca vocea dumneavoastra sa se ridice peste acest amanunt de politica damboviteana si, cu influenta si rspectul de care va bucurati, sa determinati factorii responsabili sa-si aduca aminte de o treaba ce a ramas nerezolvata atata timp! Mai ales ca la un moment-dat Presedintele Romaniei a initiat acea condamnare a comunismului… Trist, domnule Plesu, ca si acum dovedim ca suntem tributari teoriei formelor fara fond!

Pe mine, un simplu cetatean, nu ma intereseaza deloc, dar ABSOLUT DELOC dedesubturile acestei afaceri pe care dumneavoastra le dezvaluiti intr-o maniera atat de eleganta! Pe mine, ca si pe altii, ma intereseaza rezolvarea de facto a unei probleme de importanta vitala pentru sanatatea morala si politica a tarii mele! Nu am nicio indoiala ca ati putea avea dreptate intrucatva cu trimiterea la patronul acelui grup de media, dar va intreb sincer: credeti ca ma intereseaza asta? Aveti dreptate cu “…între a tortura oameni şi a-i turna (chiar cînd îţi sunt rude) există o diferenţă de grad. Dar nu neapărat una de natură”.

Dar pentru asta nu se justifica ideea ca “Oricum, în locul celor din studiourile ”indignate”, mi-aş fi apărat şeful cu ceva mai multă subtilitate: de pildă, aş fi lăsat-o mai moale cu ”dreptatea” şi cu securiştii”.

Cu dreptatea nu trebuie s-o lasam niciodata “mai moale”!  Stiti foarte bine ca dreptatea nu are culoare politica, nu are nume de om si nici sentimente. Dreptatea este dreptate pana la capat si acesta trebuie sa fie principiul oricarui cetatean care vrea sa traiasca omeneste!

MA INTREB CARE AR FI ATITUDINEA DUMNEAVOASTRA DACA ATI FACE ABSTRACTIE DE RIVALITATEA DINTRE TRAIAN BASESCU SI DAN VOICULESCU…

Vedeti, aici diferenta o face acest principiu.

Reclame

3 răspunsuri to “Am uitat de principii. Reactii la Andrei Plesu”

  1. gorepirgu 5 august 2013 la 14:17 #

    pai, mon cher, ”minima moralia”, prezinta avantajul ca e… minima, minimalista chiar, asa ca ce loc sa mai aive in tolba de prințipuri pedepsirea unui criminal sadic, ajuns azi un maimutoi basinos… da’ violent al dracu’, daca da nas in nas cu presa! si la ce altceva decat articol propagandistic electoral e astazi bun criminalul visinescu? si pentru cine? pentru tonta, fetița lu’ bobeică? pentru chioru’, recrutat de securitate? pentru alta matracuca masculina, pr’etena lu’ hombach, care-si turna colegii de facultate, in decembrie ’89, pentru ca imprastiau manifeste anticomuniste prin camine? haida-de! sau mai bine zis: anul (electoral) trece, pietroaiele crimelor comuniste ramân legate de picerele bizonului mioritic… ca o culpa comuna!

  2. miticosu 5 august 2013 la 14:20 #

    Da… Aşa e. Dar, despre atitudinea lui Pleşu ce crezi?

  3. gorepirgu 5 august 2013 la 14:27 #

    ce poci pentru ca sa-ti spui, mon cher, a protejat pe turnatorul securitatii tuzgurica taichii! altceva e necesar?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Gorepirgu's Blog

Just another WordPress.com site

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

Alexandru Mitache's Blog

Jan-Ken-Pon WordPress.com weblog

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d blogeri au apreciat asta: